westAktuelt

Advokatene svarer

1. mars, 2024 av Irene Hagen

Stiegler Advokatfirma´s barnerettsgruppe v/senioradvokat Camilla Brandt er fast spaltist for magasinet Foreldre & Barn, hvor vi jevnlig besvarer spørsmål om barne- og familierettslige problemstillinger. Innleggene publiseres også på www.klikk.no.

Ved siste innlegg svarer advokat Irene Hagen, ved arbeidsrettsgruppen, på spørsmålet: «Kan sjefen legge seg opp i om det er jeg eller mannen min som tar sykt barn-dager?» etter at en leser sendte inn følgende problemstilling:

«Hei!

Kan lederen min legge seg opp i hvem av meg og mannen min som er hjemme med barna når de er syke?

Jeg er sykepleier, mens mannen min er selvstendig næringsdrivende, og da er det økonomiske lite smart av oss at det er han som er hjemme når et av barna er syke. Derfor er det alltid jeg som er hjemme når barna er syke. 

Men for at sjefen min ikke skal bli irritert på at det alltid er jeg som er hjemme med syke barn, har jeg noen ganger tatt en hvit løgn og sagt at «nå er minstemann syk igjen, men i dag er det pappaen som er hjemme med han.» Og på den måten later jeg som om vi er hjemme med syke barn annenhver gang, mens det i realiteten alltid er jeg som tar sykt barn-dager.

Det føles litt ufint å gjøre det sånn, men når det sagt; er det noen som kan bry seg med hvem av oss som er hjemme når barna er syke? Kan sjefen min forvente, og kreve, at mannen min og jeg skal dele på det, slik at vi for eksempel er hjemme med barna annenhver dag når de er syke?

Mulig jeg er gjennomskuet for nå sier min leder at hun heller ønsker at vi tar sykt barn dager annenhver dag, og ikke annenhver gang, og begrunner det med at det er lettere for henne å ordne vikar annenhver dag, enn 3-4 dager på rad.

Jeg skjønner hennes problemstilling, men kan hun kreve det? Har leder noe med dette, så lenge jeg ikke bruker mer enn de 15 sykt barn-dagene per år som man har rett på? Sånn at i praksis kunne jeg vært hjemme alle de 15 første dagene barna var syke, mens mannen min tok sykt barn-dager dersom de skulle være syke lengre enn det?»

Arbeidstakere som har omsorg for barn, har rett til permisjon når barnet er sykt. Som utgangspunkt, dersom man har ett eller to barn, har den enkelte rett til omsorgspenger for inntil 10 såkalte «sykt barn-dager» per kalenderår. Ved tre eller flere barn har man som utgangspunkt rett til inntil 15 dager per kalenderår.

Det å kunne være hjemme med sykt barn er en lovbestemt rettighet. Det betyr at arbeidsgiver ikke kan nekte deg å benytte deg av retten til sykt barn-dager, så lenge du gjør det i samsvar med reglene.

Spørsmålet ditt er om arbeidsgiver kan kreve at dere som foreldre tar sykt barn-dager annenhver dag, fremfor flere dager sammenhengende.

Hele svaret på fra advokat Irene Hagen kan leses på Klikk.no sine sider her.

Relaterte artikler

Spørsmål?