westAktuelt

Barnerettsadvokatene svarer

10. januar, 2024 av Camilla Brandt

Stiegler Advokatfirma’s barnerettsgruppe er fast spaltist for magasinet Foreldre & Barn hvor vi jevnlig besvarer spørsmål om barne- og familierettslige problemstillinger. Innleggene publiseres også i Klikk ved www.klikk.no.

Ved siste innlegg svarer senioradvokat Camilla Brandt på spørsmålet: «Kan barnefar kreve mer samvær med babyen?» etter at en leser sendte inn følgende problemstilling:

«Hei!

Barnefar og jeg flyttet fra hverandre i graviditeten. Nå er barnet to måneder, og barnefar vil ha mer samvær.

Jeg fullammer og synes det er altfor tidlig at barnet skal være hos ham en hel helg. Han blir sur og mener at jeg kan pumpe meg,og at barnet kan få flaske.

Er det noen regler om samvær når barnet er så lite?

Hilsen nybakt alenemor»

Barnerettsadvokatene i Stiegler Advokatfirma møter mange foreldre som i etterkant av samlivsbrudd har spørsmål om utforming av samværsavtaler og vurdering av samværsomfang for de minste barna. Det er ikke alltid så lett å vite hvilket omfang av samvær som bør gjennomføres for de aller minste. Foreningen for sakkyndige psykologer har ved sin veileder uttalt at det per i dag ikke finnes «forskning som gir oss entydige svar på hva som vil være riktig samvær for små barn. Det er imidlertid mye forskning som indikerer at det er viktig for barn å ha jevn og god kontakt med begge foreldre fra barna er helt små.»

Mange foreldre velger å inngå en midlertidig foreldresamarbeidsavtale, med evaluering i forkant av inngåelse av ny midlertidig avtale. Slik kan foreldre vurdere barnets utvikling fortløpende, og justere samværsomfanget i henhold til barnets utvikling. Ved en slik avtale kan foreldre også regulere hvor barnets faste bosted skal være, hvorvidt begge foreldre har del i foreldreansvaret, retningslinjer for foreldresamarbeidet, osv.

Hele svaret fra senioradvokat Camilla Brandt kan leses på Klikk.no sine sider her.

Stiegler Advokatfirma AS har advokater med lang erfaring med barne-og familierettslige problemstillinger. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Relaterte artikler

Spørsmål?