westAktuelt

Barnerettsadvokatene svarer

4. desember, 2023 av Camilla Brandt

Stiegler Advokatfirma’s barnerettsgruppe er fast spaltist for magasinet Foreldre & Barn hvor vi jevnlig besvarer spørsmål om barne- og familierettslige problemstillinger. Innleggene publiseres også i Klikk ved www.klikk.no.

Ved siste innlegg svarer senioradvokat Camilla Brandt på spørsmålet: «Samboeren og jeg har gått fra hverandre. Hvordan vet jeg hvor mye han må betale i barnebidrag?» etter at en leser sendte inn følgende problemstilling:

«Hei,

Samboeren min og meg har flyttet fra hverandre og vi har små to barn sammen. Jeg tror at barna skal bo mest hos meg, eksen reiser mye i jobben.

Begge barna er små og går i barnehage.

Pappaen tjener mye mer enn meg, hvordan kan jeg regne ut hva jeg får i bidrag?

Bruddet er ganske nytt, jeg vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Jeg er redd for at jeg får økonomiske problemer om han ikke vil betale nok.

Hilsen engstelig.»

Barnerettsadvokatene i Stiegler Advokatfirma møter mange foreldre som i etterkant av samlivsbrudd har spørsmål om samværsavtaler og barnebidrag. Opprettelse av kontakt med deres lokale familievernkontor kan være et godt sted å begynne. Alle foreldre til barn under 16 år har en plikt til å møte til mekling ved samlivsbrudd, enten de er gift eller samboende.

Valg for barnas omsorgsordning vil kunne få betydning for flere forhold, herunder for beregning av barnebidrag. Familiekontorene tilbyr en mal til utfylling for barnas videre omsorgssituasjon, og mekleren(e) vil kunne bistå foreldre med utfylling av denne. Inngåelse av en slik avtale er et privatrettslig forhold mellom foreldre, og det er frivillig å inngå en slik avtale.

Les også: Vi skal skilles – hvor begynner vi?

Når det gjelder den konkrete beregningen av barnebidrag, kan man ved Nav sin bidragskalkulator (tilgjengelig på Nav sine hjemmesider) foreta beregning av bidragets størrelse. I forkant av beregningen bør man ha fått oversikt over de ulike variablene av betydning, for et mest mulig riktig resultat i henhold til Nav sine retningslinjer. Nav kan gi veiledning for hvilke forhold som vil kunne få betydning for beregningen dersom man er usikker.

Hele svaret fra senioradvokat Camilla Brandt kan leses på Klikk.no sine sider her.

Har du spørsmål om familierettslige problemstillinger

Har du spørsmål i forbindelse med barne- og familierettslige problemstillinger eller mekling? Ta gjerne kontakt med en av våre advokater for en uforpliktende samtale.

Relaterte artikler

Spørsmål?