westAktuelt

Advokatene svarer

30. mai, 2024 av Marius Wesenberg

Foto: Istock / Globalmoments

Stiegler Advokatfirmas barnerettsgruppe v/senioradvokat Camilla Brandt er fast spaltist for magasinet Foreldre & Barn, hvor vi jevnlig besvarer spørsmål om barne- og familierettslige problemstillinger. Innleggene publiseres også på www.klikk.no.

Ved siste innlegg svarer advokat og partner Marius Wesenberg, som primært jobber med strafferettslige problemstillinger, på spørsmålet: «Ekskjæresten trakasserer meg og barna. Kan jeg anmelde ham?» etter at en leser sendte inn følgende problemstilling:

Hei

Jeg blir plaget av en mann jeg har kjent lenge.

Han har begynt å drikke mye, han ringer meg og sender meldinger til alle tider. Jeg tror han håper at vi skal innlede et forhold, vi var kjærester for mange år siden.

Jeg har delt omsorg for tre barn, og jeg er redd han skal begynne å komme hjem til oss.

Han vet at jeg ble separert for en stund siden, og nå får jeg ikke fred. Han er ikke direkte truende, men meldingene blir verre og verre utover natten. Av og til blir jeg litt redd, jeg vet ikke hva han kan finne på.

Hva kan jeg gjøre? Bør jeg anmelde ham? Vil ikke det gjøre ting verre?

Hilsen engstelig

Hei,

Dette er dessverre ikke en uvanlig problemstilling og det er heller ikke noe «fasitsvar» på hvordan dette bør håndteres.

På generelt grunnlag vil skremmende, plagsom og/eller hensynsløs adferd være straffbart etter straffeloven § 266. Dersom du gjentatt blir kontaktet med ugreie meldinger, og særlig dersom dette skjer på natten, vil det etter omstendighetene kunne være straffbart. Det er imidlertid viktig at du har tydelig signalisert overfor ham at dette er uønsket. I motsatt fall skal det nok mye til før hans kontakt mot deg anses som straffbar siden dere er gamle bekjente.

Hvorvidt du bør anmelde kommer også an på omfanget av meldinger/innhold og hvorvidt du har markert at dette er uønsket. Dersom det kun er tale om sporadiske meldinger og du ikke har vært tydelig på at dette er uønsket, vil det nok ha lite for seg med en anmeldelse. Er det derimot tale om meldinger gjennom hele natten, og det skjer hyppig til tross for du har sagt at dette er uønsket, vil det nok være grunnlag for en anmeldelse etter straffeloven § 266.

Hele svaret fra strafferettsadvokat Marius Wesenberg kan leses på Klikk.no sine sider her.

Stiegler Advokatfirma AS har advokater med lang erfaring med barne-og familierettslige problemstillinger. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Relaterte artikler

Spørsmål?