westAktuelt

Viktig å vite om sluttavtaler – sikre dine rettigheter uten konflikt

1. april, 2025 av Hedda Emilie Leikvoll

Hva er en sluttavtale?

En sluttavtale er en frivillig avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om avslutning av arbeidsforholdet uten en formell oppsigelse. I sluttavtalen blir partene enige om at ansettelsesforholdet skal avsluttes, og på hvilke vilkår. Sluttavtaler benyttes ofte som et mer fleksibelt alternativ til en oppsigelse.

Som regel innebærer en sluttavtale en utbetaling fra arbeidsgiver, et såkalt sluttvederlag. Sluttavtalen kan også inneholde andre goder for arbeidstaker, som fritak fra arbeidsplikt, økonomisk støtte til advokatkostnader eller andre fordeler som kurs og karriererådgivning.

Arbeidsgiver har ingen plikt til å tilby arbeidstaker en sluttavtale, med mindre dette er avtalt på forhånd. Sluttavtaler reguleres heller ikke direkte i arbeidsmiljøloven.

Sluttavtaler brukes ofte for å sikre en smidig overgang for begge parter, og kan være et sentralt virkemiddel for å forhindre konflikt ved avslutning av et arbeidsforhold. Med en sluttavtale blir oppsigelsesprosessen forenklet for begge parter, og søksmålsrisikoen fjernes.

Sluttavtaler kan tilbys som del av en nedbemanningsprosess eller som et alternativ til oppsigelse.

Fordeler ved bruk av sluttavtaler

For arbeidstaker vil en sluttavtale som regel gi elementer av økonomisk kompensasjon, gjennom et såkalt sluttvederlag. Som regel vil en sluttavtale gi arbeidstaker økonomiske rettigheter utover det arbeidstaker har krav på ved oppsigelse, eventuelt avskjed. En sluttavtale kan dermed gi arbeidstaker en større økonomisk sikkerhet i perioden arbeidstaker er på leting etter ny jobb. Arbeidstaker vil også kunne oppnå andre fordeler som å beholde PC/telefon eller få økonomisk kompensasjon til karriererådgivning eller kurs. Arbeidstaker kan også slippe å arbeide ut oppsigelsestiden, men likevel få lønn.

For arbeidsgiver vil en sluttavtale kunne skåne organisasjonen for uro, ettersom partene unngår risikoen for en rettslig tvist. Prosessen med sluttavtale går normalt mye raskere enn dersom saken behandles i rettsapparatet. Partene vil også slippe publisitet, ettersom innholdet i en sluttavtale normalt er konfidensielt. For begge parter kan det være vesentlig rimeligere å inngå en sluttavtale, ettersom man unngår risikoen for utfallet og sakskostnader ved å bringe saken inn for retten.

Hva bør en sluttavtale inneholde?

Innholdet i sluttavtalen, og størrelsen på de økonomiske ytelsene som avtales, vil avhenge av hvilken type stilling arbeidstaker har og situasjonen som fører til at sluttavtale inngås. En sluttavtale inneholder typisk informasjon om:

  • Formålet med sluttavtalen
  • Opphørs- og fratredelsestidspunktet
  • Sluttvederlagets størrelse, samt tidspunkt for utbetaling
  • Eventuelt fritak fra arbeidsplikt
  • Eventuelle andre ytelser
  • Konkurranse- og taushetsplikt, herunder konfidensialitet vedrørende avtalens innhold og bakgrunn
  • Informasjon om hvordan sluttavtalen påvirker ytelser fra NAV
  • Utbetaling av feriepenger samt arbeidstakers utmelding av pensjons- og forsikringsordninger
  • Forholdet til eventuelle konkurranseklausuler
  • Tilbakelevering av arbeidsgivers utstyr
  • Attest
  • At sluttavtalen er et endelig oppgjør mellom partene
  • At partene fraskriver seg retten til å reise søksmål mot hverandre knyttet til arbeidsforholdet og dets avslutning

Fallgruver ved inngåelse av sluttavtaler

For arbeidstaker er det flere mulige fallgruver ved sluttavtaler. For eksempel kan konkurranseklausuler begrense mulighetene til å jobbe i samme bransje etter avslutning av arbeidsforholdet. Ofte vil slike klausuler være i strid med arbeidsmiljøloven. Videre kan sluttavtalen inneholde klausuler som forhindrer arbeidstaker i å snakke om forholdene rundt avslutning av arbeidsforholdet, noe som kan være utfordrende i møte med ny arbeidsgiver. Sluttavtalen kan også påvirke rettighetene til dagpenger fra NAV. Arbeidstaker må også sørge for at sluttvederlaget er tilstrekkelig og rettferdig, og at arbeidstaker får det arbeidstaker har krav på.

Også arbeidsgiver bør være oppmerksom på flere fallgruver når sluttavtale inngås. Dersom avtalen ikke formuleres tydelig, kan det oppstå misforståelser og tvister knyttet til hva som faktisk er avtalt. Arbeidsgiver må også sørge for at bakgrunnen for sluttavtalen er godt dokumentert, og dermed forsvarlig. Videre må arbeidsgiver sørge for at sluttavtalen er i tråd med lovverket for å unngå rettslige utfordringer.

Søk råd hvis du er usikker

Det anbefales å søke profesjonell hjelp ved inngåelse av sluttavtaler, for å sikre at alle aspekter av sluttavtalen er dekket og at både arbeidsgiver og arbeidstaker er fornøyde med avtalen. Videre kan en advokat sørge for at sluttavtalen ikke inneholder noen av de nevnte fallgruvene.

En advokat kan også bistå med å fremforhandle bedre betingelser.

I mange tilfeller er arbeidsgiver villig til å dekke hele eller deler av arbeidstakers advokatkostnader som en del av sluttavtalen.

Stiegler Advokatfirma AS bistår både arbeidsgivere og ansatte i forbindelse med oppsigelse og sluttavtaler. Vi har lang erfaring med å håndtere oppsigelsesprosesser. Vi bistår både i forberedelsene til, og gjennomføringen av drøftelsesmøte. Vi kan også bistå med å gjennomgå arbeidstakers grunnlag for en eventuell oppsigelse, og sørge for at saken er tilstrekkelig dokumentert. Vi bistår også i forhandlingene og utforming av sluttavtale.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål i forbindelse med din sak.

Relaterte artikler

Spørsmål?